Circular pel Puig Madrona (El Papiol) (1)

Ascensió al Puig Madrona des del Papiol, anada per La Salut i retorn per Roques Blanques

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 26
  • Data: dilluns, 20 d’agost de 2018
  • Inici i final: El Papiol (final carrer Carme)
  • Sector: vessant del Llobregat (El Papiol)
  • Distància: 10,8 km
  • Temps: 2 h 35 min
  • Desnivell: + 306 m / – 306 m
  • Dificultat: moderada
  • Tipologia: circular

ITINERARI

El Papiol (carrer Carme)-Les Escletxes-Coll d’en Faura-Puig del Rossinyol-ermita de La Salut-Puig Madrona-Bòbila-Roques Blanques-El Papiol (estació Renfe)-El Papiol (carrer Carme).

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Itinerari circular pel Puig Madrona, amb origen i final a El Papiol. Comencem la ruta visitant el curiós indret natural de Les Escletxes i tot seguit agafem el camí cap el Coll d’en Faura. En arribar a aquest punt ens desviem per un corriol a mà esquerra per pujar al proper Puig del Rossinyol i tornem al camí que haviem abandonat i de seguida som a l’ermita de La Salut. Des d’aquí agafem la drecera i pugem pel dret cap al Puig Madrona, lloc amb grans vistes de tot l’entorn a varis quilòmetres de distància. El retorn és pel vessant contrari, baixant per un corriol fins a la zona duna bòbila, on enllacem amb un camí ample, que ja no deixarem, passant a tocar del cementiri de Roques Blanques i per davant de l’estació Renfe de El Papiol, per acabar pujant al poble (visita obligada al castell) fins arribar al punt de partida, completant la caminada circular.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
EL PAPIOL (c/ Carme) (140 m) –
ERMITA DE LA SALUT (256 m)

Per les Escletxes i el Puig del Rossinyol

Sortim del tram final del carrer Carme d’El Papiol (140 m) i aviat arribarem a l’esplanada on neix a mà esquerra el camí d’accés a Les Escletxes (164 m, 5 min). Som davant un fenomen singular, amb un grup d’esquerdes naturals en el terreny, que formen espectaculars passadissos estrets i profunds entre la roca. Podem visitar-ne alguns pel seu interior.

El Puig Madrona vist des de Les Escletxes
Les Escletxes del Papiol

Un cop feta la vista a aquest indret singular tornem a l’esplanada (147 m, 20 min) i seguim el camí ample cap a l’esquerra. Passada la bòbila trobem una cruïlla de camins i hem de prendre el de l’esquerra en direcció La Salut-Puig Madrona. La pista fa de bon caminar i tirant sempre amunt arribarem al Coll d’en Faura, on hi ha una important cruïlla de camins (224 m, 45 min).

Coll d’en Faura

Nosaltres deixarem la pista i agafarem el corriol de l’esquerra pel mig del bosc i en poca estona de pujada serem al Puig del Rossinyol (258 m, 53 min).

Puig del Rossinyol

Després fem el descens pel corriol de l’altra banda i que ens portarà a la pista que seguíem, tombem a l’esquerra amunt i de seguida ens trobarem l’ermita de La Salut (256 m, 1 hora).

Ermita de la Salut

L’indret, acondicionat amb taules i bancs de fusta, ens convida a fer una parada. Tenim a sobre nostre el Puig Madrona i en podem veure la part superior de la torre de guaita.

ERMITA DE LA SALUT (256 m) –
PUIG MADRONA (341 m)

Per la drecera

En acabar l’estada cal fer l’ascensió al Puig Madrona, superant uns 100 metres de desnivell. Per arribar-hi hi ha un camí (per la pista que seguíem), però el millor és agafar una drecera que ens hi portarà directament, encara que amb pujada notable. Hem de buscar el corriol que surt pel darrera de l’ermita i en pocs minuts serem al camí normal de pujada, tombem a l’esquerra i fem els darrers metres fins dalt del cim del Puig Madrona (341 m, 1h 15 min).
Dalt del cim veiem una torre de vigilància i al darrera el senyal geodèsic.

Cim del Puig Madrona, amb la base de la torre de guaita i el senyal geodèsic

I al nostre voltant, espectaculars vistes de 360 graus del Baix Llobregat, les muntanyes del Garraf, Montserrat, la Mola i la serra de Collserola fins a la carena del Tibidabo.

Panoràmica des del Puig Madrona, amb El Papiol en primer terme
Panoràmica des del Puig Madrona; al fons Montserrat
Panoràmica de la serra de Collserola fins a la carena del Tibidabo

Tram 3
PUIG MADRONA (341 m) –
ESTACIÓ DEL PAPIOL (37 m)

Per Can Domènec i Roques Blanques

Continuem la ruta per la banda contrària per on hem arribat al cim. Per darrere del senyal geodèsic surt el corriol que hem d’agafar.

Deixem el Puig Madrona i agafem el corriol de baixada per l’altra banda d’on hem pujat

Després d’una ràpida i, si el terra és humit, perillosa baixada anem a parar a un camí, que hem de prendre a l’esquerra, en direcció Can Maimó-Roques Blanques (175 m, 1h 30 min).
Ara hem de seguir sempre la pista forestal que ens ha de portar a El Papiol passant pel costat d’algunes masies i del cementiri de Roques Blanques (134 m, 1h 45 min).

El camí de Roques Blanques, en direcció al Papiol
Vista del Puig Madrona i les cases de la barriada de Puigmadrona, als afores del Papiol

La pista acaba quan arribem al pont que passa per sota l’autopista. En aquest punt tombem pel carrer asfaltat a mà esquerra i aviat passarem per davant de l’estació de Renfe (37 m, 2h 20 min).

Tram 4
ESTACIÓ DEL PAPIOL (37 m) –
EL PAPIOL (c/ Carme) (140 m)

Més aval, a mà esquerra, tornem a passar per un pont per sota l’autopista ara per accedir al poble del Papiol. Aviat travessarem la carretera d’accés al poble i nosaltres anem a buscar, a l’altra banda de la calçada, el carrer Sant Antoni i seguim pels carrers Jacint Verdaguer i Joan Maragall, sempre amunt, i per un tram llarg de l’avinguda Generalitat de Catalunya (de fet, la carretera); en aquest tram passarem per davant l’Ajuntament i tenim l’opció de desviar-nos per algun carrer a l’esquerra per anar a visitar l’interessant castell d’El Papiol (140 m). Finalment arribarem a la plaça Antoni Gaudí (122 m) i és amunt al carrer Carme, completant una caminada circular pel Puig Madrona des del poble del Papiol (140 m, 2h 35 min).

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
El Papiol (carrer Carme)-Estada Les Escletxes+ 2420
Les Escletxes-Coll d’en Faura+ 6025
Coll d’en Faura-Puig del Rossinyol+ 348
Puig del Rossinyol-Ermita de La Salut– 27
Ermita de La Salut-Puig Madrona, per drecera+ 8515
Puig Madrona-Camí de Can Domènec– 16615
Camí de Can Domènec-Roques Blanques– 4115
Roques Blanques-El Papiol (estació Renfe)– 9735
Pujada al Papiol fins carrer Carme+ 10315
Totals acumulats+ 306
– 306
2h 35′

Deixa un comentari